Semnalizarea

Poate ati observat deja ca romanilor le este lene sa semnalizeze. E tare greu domnilor soferi sa apasati/trageti de o manetuta din cand in cand…

Am avut foarte multe surprize de genul acesta si la drum lung dar si in oras.
Instructorul meu tot timpul ma certa cand intai ma asiguram si apoi semnalizam, mai ales la schimbat banda. Si acum ii dau dreptate. Intai semnalizezi intentia catre ceilalti participanti la trafic de a schimba banda si apoi te asiguri si schimbi banda.

Un bun motiv pentru a semnaliza din timp (si anume inainte de a va asigura din oglinzi) este acela ca in cazul in care ai pe cineva in unghiul mort, acel sofer istet iti poate atrage atentia ca schimbarea benzii de mers nu se poate face, cel putin pentru moment. In cazul in care te asiguri din oglinzi si apoi semnalizezi repede sa schimbi banda, soferul din unghiul mort nu mai are timp sa te claxoneze/franeze sau sa se fereasca, iar tu te trezesti ca dai peste el. O chestie mica precum semnalizatul din timp te poate scuti de foarte mult stres, cheltuieli, puncte si amenzi platite.

Pe drumuri europene/nationale/autostrazi e bine si recomandat sa semnalizati cu mult inainte de a schimba banda de mers sau de a vira pe un drum lateral/intr-o intersectie. pe aceste drumuri se circula cu viteze mai mari ceea ce presupune distanta de franare mai mare, atentie mai sporita si fara schimbari bruste de banda.

De multe ori mi s-a intamplat sa merg pe prima banda pe E85 cu 50 km/h prin sate, fara sa am nimic in spate, si cand sa schimb banda ma trezeam cu niste flash-uri de la cate un domn sofer care mergea mult mai tare decat ar trebui.

De aceea recomand sa semnalizati din timp. Daca schimbati banda brusc si fara sa semnalizati/asigurati din timp neghiobul care merge ca racheta poate sa nu mai aiba timp sa va atentioneze/franeze. In situatiile astea, vina e a celui ce merge cu mult peste viteza legala, dar totusi parca nu as vrea sa fiu scos de sub un SUV de cei de la descarcerare doar din cauza ignorantei altora. Safety comes first!

Un ultim sfat general: e mai bine sa semnalizezi si sa iti schimbi decizia (e.g. sa nu mai faci stanga/dreapta ci sa mergi iainte) decat sa nu semnalizezi si sa faci stanga/dreapta.
Drum Bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *