Psihologie artificială

Dacă este să ne gândim la rezultatul manipulării chiar că cele două cuvinte din titlu se leagă . Am cotrobăit prin top-ul wordpress şi majoritatea articolelor se învârteau în jurul sfârşitului şi altor elucubraţii . Parcă-mi imaginam viermişorii invisibili într-o mişcare browniană provocată de dragul piperului iute .

Psihologia individului se creionează într-o mare măsură din dansul societăţii . Aici ar interveni în discuţie aşa numitul spirit de turmă care capătă în ziua de azi conotaţii care mai de care mai drăguţe . N-am să diger expresia , cât am să menţionez că negarea nu duce la evaporare . Dacă majoritatea informaţiilor pe care le are despre un eveniment sunt negative , omul consideră că evenimentul este negativ şi pune imediat etichetă .

Citeam pe un blog despre dăruitul unei flori ca formă de manipulare . Şi nu discutăm aici despre sinceritate . Cât despre personajul ăla mândru şi răutăcios , pardon şi egoist , care încearcă să se agaţe de sufletul Ei prin intermediul unei mici atenţii . Şi totuşi nu ajungem la nimic concret . Ce sens are titlul ? Răbdare . Întâi enunţăm argumentele şi mai la sfârşit concluzia . Cine doreşte , cine mai pofteşte .

Omul este curios . El a început să construiască ceva şi acelui ceva i-a dat denumirea pompoasă de robot . Nu de puţine ori asociem inconştient verbul “a muri” computerului din bucătărie . Chestiile ălea au o înfăţişare din ce în ce mai omenească . Li se acoperă anorganicul cu o mască umană . Stai calm , n-am să fac filozofia construirii roboţilor şi de ce au feţe umane căci ăsta este un subiect aparte . Robotul are nişte chestii în căpăţână şi în funcţie de ele prin anumiţi algoritmi face ce trebuie .

Omul este puţin mai complicat . Şi el tot pe nişte algoritmi se bazează dar ţine cont de multe alte chestii în luarea unei decizii . Să nu mai vorbim de conştienţă , subconştienţă şi nonsens . Şi totuşi ce legătură are asta cu manipularea şi floarea din susul articolului ? Omul învaţă , se orientează şi caută să-şi satisfacă nevoile . În acest caz floarea respectivă poate duce la o viitoare noapte de dragoste şi senzaţii roz .

Informaţia manipulează şi aprovizionează psihicul cu pâine caldă . Un astfel de sait capătă intenţii bune atunci când informaţia pare roz . Aparenţele înşeală pentru că individul nu stă să disece prea mult informaţia primită . Este deajuns să scoţi din context o frază pentru ca toată povestea să capete o altă tentă decât iniţial . Manipularea este în floare . Şi un articol de genul : cum scriem pe blog ? stârneşte controverse şi comentarii doar pentru simplul faptul că titlul este la plural .

Lumea nu a prea fost atentă că eu mă refeream la mine căci e normal să spun şi eu ce-mi place şi ce nu-mi place . În acest mod până şi un experiment ştiinţific poate să producă şfârşitul lumii . Nu trebuie citite mai mult de două ziare ca să vă daţi seama pe ce se pune accentul . Negativul , haosul , urâtul stârnesc curiozitatea şi nivelează fin fără băgare de seamă psihicul unui cititor fidel . Îl droghezi pe cititor cu un răspuns aparent şi-l faci să revină . Totul este să ştii cum să aranjezi informaţia într-un mod cât se poate de normal .

Dacă ai fost atent la argumente ai să digeri mai pe larg concluzia . Atunci când ceva este făcut cu mâna omului se numeşte artificial . Imită ceva natural dar nu este . De ce n-ar fi o idee tot artificială ? Atât timp cât cineva se ocupă ca ideea ta să aibă o anumită culoare ea devine artificială . Poate că nu bagi de seamă că respectiva bucată de informaţie este aşa cum este , dar o arunci laolaltă cu celelalte culori precum verde , albastru şi roşu . Efectele se ţin lanţ şi o turturică nu vine niciodată singură . În concluzie o psihologie artificială nu este nici pe departe evaporată . Totul se transformă .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *