Păcatul societăţii

O să încep cu o poveste scurtă . Avem o cutie de mere verzi . Să presupunem că merele verzi sunt bune . Introducem un măr viermănos în cutie şi lăsăm alte procese să-şi facă treaba . La un moment dat în cutie avem mere verzi şi mere viermănoase . Ar mai cumpăra cineva merele din această cutie ?

Pornind de la această povestioară ciudată ajungem să ne întrebăm dacă societatea noastră nu este tot ceva de genul . Se întâmplă atâtea lucruri urâte , tot mai mulţi viermi circulă liberi pe străzile desenate pe tabla de şah , efectele se ţin lanţ . Să nu uităm de mărul viermănos , desigur . Pornind de la acest articol respect de sine,respect pentru tine am ajuns să mă întreb cât de păcătoşi suntem şi unde duc aceste păcate .

Sunt nişte lucruri interesante de citit acolo şi am să fac referire la ele în cele ce urmează . Să considerăm societatea de azi un efect al păcatului . Chiar îl putem numi un efect primar . Efectele secundare controlează şi dau sens efectului primar . Să luăm în considerare şi stresul , depresiile , prejudecăţile , etichetările , discriminările , etc . Deşi sunt efecte acestea guvernează modul în care se comportă indivizii societăţii . Fie că înjură pe stradă , fie că îşi desenează propia lumea într-o stradă socială , fie că omoară sau fac alte porcării , indivizii ăştia sunt împinşi de la spate de efecte , de păcat .

În primul rând că nu au curajul să reziste şi să spună nu , dar dacă aceste efecte nu ar fi atât de stridente poate că nici realitatea n-ar mai fi gri . Dacă mai coborâm o treaptă , unde efectele devin cauze şi cauzele devin efecte , ce anume declanşează depresia , de exemplu ? Întrăm în depresie dacă pierdem un personaj drag , dacă ne părăseşte persoana iubită ori avem o anumită problemă care ţine de noi .

Intrăm în depresie dacă părinţii se despart sau se ceartă . Este un exemplu aleator , însă eficient pentru a organiza seria de efecte şi cauze . Cearta dintre părinţi este la rândul ei un alt efect care de această dată se propagă şi provoacă probleme copiilor . Dacă este să mai coborâm o treaptă observăm că şi această ceartă poate fi explicată . Oamenii se ceartă când nu ajung la aceeaşi concluzie . Oamenii se ceartă când nu prea se înţeleg . Poate că cei doi nu au fost în stare să-şi aleagă jumătatea şi totul acum se răsfrânge nu doar asupra lor cât şi asupra copilului .

Am putea derula această treaptă până la păcatele de ordin personal . Vreau să subliniez că păcatul nostru poate prăbuşi multe efecte la rândul lui şi să afecteze mai multe personaje decât pe noi . Aceste lucruri minuscule , la început pot strica o întreagă cutie de mere . Depresiile nu vin de unele singure că aşa e la modă . Ele au rădăcina strâns infiltrată în diverse cauze şi efecte . Etichetările şi discriminările , răutatea şi aroganţa nu s-au născut ieri . Rădăcina este groasă şi adânc pătrunsă în pământ . Este puţin penibil să sperăm că mâine toată lumea o să fie mai bună şi n-or să mai comenteze fără rost . Însă nu este atât de penibil curajul fiecăruia de a schimba ceva la el . Dacă se respectă pe sine cu siguranţă se va schimba ceva şi în societate . Dacă continuă să nu se respecte pe sine , să fie laş şi să lase pe alţii să aleagă pentru el , totul se va denatura din ce în ce mai tare .

Şi că tot discutam într-unul din articolele anterioare despre măgărie şi nonsens. Nu ştiu în ce măsură astfel de saituri ajută cu ceva tineretul . Că doar de la tineret trebuie să înceapă schimbarea . Culmea este că deşi lumea spune că urâtul este urât tot el este la modă . Ce contează că este întemniţat în centrul oraşului .. lumea se simte bine în preajma lui , râde . Urâtul se simte bine că lumea râde pe seama lui şi tot aşa . Internetul a ajuns deja o sursă importantă de manipulare a maselor . Observ că multe saituri de succes abordează subiecte care mai de care mai picante , pornişaguri pe pâine şi domnişoare dezbrăcate ca să atragă lume . Lumea citeşte , afacerea merge mai departe . Ba chiar se mai şi ceartă unii pe ici pe colo pe câte un subiect de cacao . Şi aşa vin banii şi ne afundăm în păcate şi efecte , murdărie şi nonsens . Ar trebui să ne dea de gândit de unde vine frica , unde se pierde curajul şi unde se fabrică etichetele sociale .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *