Manipulare

Toată lumea ar vrea să trăiască într-o societate utopică .. unde toţi să fie buni şi zâmbăreţi . Eh , nu-i aşa că-n sinea ta ai zis da ? Interesant , dar totuşi fără sens . Banalul perfect ne-ar spăla minţile ceva mai tare decât o face în ziua de azi . Nu dau sfaturi gratuite din cărţi de specialitate despre cum să speli creieraşul unui om . Pe alea le poţi găsi şi singur dacă chiar te interesează .

Ai fost vreodată manipulat ? Ar suna mai bine “Când n-ai fost manipulat ?” , dar intrăm în haosul libertăţii şi stricăm jocul articolului . Probabil eşti manipulat chiar în momentul de faţă . Tu chiar ai impresia că o să găseşti ceva interesant aici ? Dacă răspunsul este da , reciteşte un pic mai sus . Este uşor a spune că nu eşti influienţabil . Dar cine te crede ? Într-o lume guvernată de emoţii şi sentimente , amintiri şi traume din copilărie , nimeni nu scapă . Doar dacă ai vizionat prea multe filme şi ai impresia că eşti vreun super-erou . Ştim prea bine că nu eşti . Ce te influienţează ?

  • vestimentaţia şi machiajul : priveşti pe stradă un anumit personaj . E îmbrăcat în verde şi e colorat cu roşu pe la ochi . Poartă doar chiloţi şi maieu de firmă . Înlocuieşte chiloţii cu tanga şi ataşează vestimentaţia de mai sus unei domnişoare . Cum i-ai considera pe cei doi ?
  • internetul : stai calm , internetul nu te-a influienţat niciodată . Fie că citeşti acest articol , fie nişte informaţii diverse pe ici , pe colo , eşti influienţat . Dacă ieri erai sigur că nu există Zâna Măseluţă , aici există . S-a scris pe Yahoo.com despre chestia asta , tu de ce n-ai crede ? Apropo , există apă pe Marte şi Dumnezeu te ajută .
  • prietenii : fumezi pentru că altfel ai fi fost dat afară din anturaj . Ai ales calea uşoară . Ai decis să porţi masca “baştanului” când eşti cu prietenii tăi .
  • socialul : şi prin asta mă refer la oamenii printre care te bălăngăni zilnic . Ai impresia că majoritatea oamenilor circulă cu cineva , când sunt pe stradă . Eşti sigură că eşti singura care nu are prieten . Uită-te cu atenţie la oamenii de pe stradă . De ce-ţi laşi frustrările să decidă pentru tine ?
  • filmele şi muzica : în ziua de azi majoritatea filmelor au ca subiect răul . Defapt victoria binelui asupra răului , dar în prim plan e răul . Fie că găsim alte noi moduri să distrugem planeta , fie .. fie . Crezi că asta nu te influienţează ? Sau trebuie să ne obişnuim cu ideea că răul va domina în cele din urmă şi visele nu ne vor salva niciodată . Tragic !

Roboţel de porţelan . Tineretul este uşor influienţabil . Acum ceva timp , toată lumea înjura pe toate părţile pe cei ce ascultă manele . Nu-i înjurau neapărat pentru faptul că ascultă manele , ci pentru faptul că ştiau că dacă cineva ascultă manele .. nu e bine , deci trebuie înjurat . Defapt nu trebuie înjurat , dar cum toţi înjurau , de ce să nu o faci şi tu ? Acum toată lumea are impresia că generaţia emo este sinucigaşă . Asta nu este tot o formă de manipulare ? Cine pe cine manipulează ? Prichindeii care arată diferit sau tonele de materiale negative înşirate în mediile prezentate mai sus . Dacă , într-o altă realitate , un emo făcea ceva foarte foarte bun , tonele de informaţii ar fi avut altă noanţă . E uşor să fi ignorant şi să pari interesant . E mai complicat să faci legăturile şi să-ţi dai seama care pe care . Deci ce este un roboţel de porţelan ? În ciuda denumirii pompoase , semnifică o persoană uşor influienţabilă ( mai uşor ca altele ) , limitată şi lipsită de gândire propie . Preluând toate informaţiile gata mestecate le digeră fără cea mai mică problemă . La o discuţie astfel de roboţei fie clachează şi înjură , fie tind să-ţi dea dreptate fără să se gândească . În orice caz discuţiile sunt plictisitoare şi nu merită timpul pierdut .

Idealiştii şi pierde-vară . Sunt destule persoane care chiar cred că lumea este frumoasă aşa cum este . Dumnezeu îi ajută la orice pas , dragostea este deosebit de colorată şi-şi pregătesc deja viaţa de dincolo . Dis de dimineaţă îşi lipesc masca de teatru şi zâmbesc celorlalte manechine . Nu se poate vorbi de resemnare aici , cât o altă formă de manipulare .  Spunea o mamă despre fiica sa : “nici la biserică nu vrea să mai meargă .. iar eu am vrut să-i ofer o viaţă pe calea credinţei . Ştiu că este păcat să nu deschizi ochii copilului către Dumnezeu şi mai ales că acest păcat se răsfrânge asupra mea” . Concluzia o las pentru voi . Viaţa grea îi face pe oameni să spere . Îi face pe oameni vulnerabili . Pitagora parcă spunea ( de asta nu-s sigur ) că bărbaţii virgini sunt mai puţini vulnerabili . Are sens idealismul într-o societate ca a noastră ? Există mai multe feluri de a rezolva o problemă . Dar a considera că se va rezolva de la sine este o soluţie viabilă , înseamnă naivitate .

Informaţia multă . Nu ştiu câţi tineri citesc zilnic o carte . Ştiu însă că mulţi tineri au deschis messenger-ul în acest moment . Ştirile sunt destule , de asta nu ne putem plânge . Dar ce ni se arată ? Partea urâtă a lor . Şi nu neapărat pentru a ne prezenta realitatea ( cum se vinde marfa ) cât a ne învăţa cu regimul . Pe măsura ce tineretul este spălat pe creier şi speriat , resemnat şi bun de muncă , scopul este atins . Nimic nu este la voia întâmplării . Fiecare bucată de informaţie te învaţă câte ceva . Lumea cumpără măşti pentru a se simţi bine . Lumea nu se simte bine cu măşti . Dar nu are cine să-i înveţe să nu poarte mască . Este mult mai uşor să dansezi cu turma de roboţei , decât să-ţi digeri tu singur mâncărica .

Unde-s mulţi , prostia creşte . Când sunt mai mulţi au curaj să se exprime . La singular individul spune multe şi mărunte . Poate chiar are curaj să fie diferit şi să facă ceva cu viaţa lui . Însă odată introdus printre “semenii” săi , tace şi face . E simplu , nu consumă mulţi neuroni arşi , omul se simte bine . E respectat de grup şi simte că are un scop în viaţă şi o nevoie îndeplinită .

Banul .. cum era să uit ? Nu degeaba se zice prin popor că banului este ochiul dracului . Cum dă omul de bani , iaca se schimbă . Îi este mai uşor să ducă o viaţă liniştită , resemnată , plictisitoare . Şi asta nu se numeşte tot manipulare ?

Adevărul . Se zice că dacă îi spui omului adevărul l-ai încurcat de tot . Să luăm cazul “au ajuns americanii pe lună?” . Cred că majoritatea ar spune că nu . Fie că informaţiile aruncate i-ai dus la această concluzie , fie lipsa unui raţionament mai îndelungat . Cert este că dacă americanii aveau neapărat treabă pe lună şi nu aveau nevoie să se ştie ( încă ) că-s acolo , spuneau că au fost pe lună . Lumea oricum nu crede . Aşadat printre metodă simplă de manipulare , adevărul pe masă , le-ai distras atenţia tuturor roboţeilor , până la momentul potrivit . Oferă-i omului cât mai multe adevăruri pe care nu le poate mesteca . Oferă-i ceva cu care să-şi ocupe timpul şi să aibă impresia că e bun la ceva . I-ai o jucărie nouă şi împacheteaz-o într-un documentar de senzaţie . I-ai sustras pe moment atenţia , data viitoare însă altă jucărie costă mai mult .

E greu să controlezi atâtea miliarde de oameni . Ce-ar fi fără Dumnezeu şi reguli , dragoste şi sens ? Haos ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *