E important sa intelegem ce mesaje primesc copiii din povesti si cum le interpreteaza.
Doi profesori de la Western Illinois University si Purdue University au facut o cercetare asupra povestilor pentru copii. Inca din copilarie exista numerosi agenti care il ghideaza pe copil sa isi indeplineasca rolul de gen (parinti, alte rude, T.V., scoala, carti..etc). Literatura pentru copii joaca un rol important in modelarea perceptiilor viitoare. Mai exact cercetarea scoate in evidenta modul in care povestile contureaza asteptarile cu privire la rolul de femeie.
– Povestile care s-au centrat pe frumusetea feminina (precum Cenusereasa, Alba ca zapada, Frumoasa din padurea adormita) au avut mai mari sanse sa supravietuiasca si sa devina populare.
-Intrebati despre personajele din povesti, copii asociaza uratenia cu rautatea si frumusetea cu bunatatea.
-Copii au asimilat ideea ca printesele dobandesc o viata fericita pentru simplul fapt ca frumusetea le face speciale. Frumusetea este deci asociata cu privilegii in timp ce personajele urate sfarsesc prin a fi pedepsite.
-In 98% dintre povesti, copiii au mentionat frumusetea/uratenia, de cele mai multe ori in relatie cu personajele feminine. Conform basmelor, frumusetea femeii este cel mai important aspect al ei si toate femeile ar trebuii sa o dobandeasca sau sa o mentina.
Concluzia principala este ca societatea gratifica mai mult persoanele frumoase decat pe cele urate, iar basmele contribuie la inocularea acestei idei. Povestile le spun copiilor ca perosanele cu fete neatractive sunt mai predispuse sa fie rele.
Uratenie = rautate?
Poti recunoaste tendintele criminale dupa anumite trasaturi fizice, spunea Lombroso: 1. devierile in marimea capului sau a formei acestuia; 2. asimetria fetei; 3. dimensiunile excesive ale mandibulei si ale pometilor; 4. defectele particulare ale ochilor; 5. urechi foarte mari sau foarte mici; 6. nas stramb, in vant sau turtit, acvilin sau cioc de pasare; 7. buze carnoase umflate; 8. obrajii umflati; 9. specificitati ale cerului gurii cum ar fi un omusor mare sau o serie de umflaturi si denivelari; 10. dentitie anormala; 11. barbie proeminenta sau excesiv de lunga, scurta sau turtita; 12. abundenta,varietatea si precocitatea ridurilor; 13. anomaliile parului marcate prin caracteristici specifice sexului opus; 14. defecte ale toracelui cum ar fi mai multe sau mai putine coaste; 15. inversiunea caracteristicilor sexuale sau a organelor genitale; 16. lungimea excesiva a bratelor; 17. mai multe degete; 18. asimetria craniului. Ulterior teoria a fost infirmata.
Exista deci mecanisme de etichetare ce leaga frumusetea/uratenia fizica de moralitate, succes, devianta. Ma intreb cati dintre noi ne-am surprins folosindu-le….