Cum să refuzi un cadou nedorit?

Probabil aţi fost puşi şi voi în această situaţie. Ei bine, cum refuzi un cadou nedorit? Conform codului bunelor maniere, nu e frumos să-l refuzi, cu excepţia acelor cadouri menite să pună presiune pe dumneavoastră sau să vă convingă să treceţi peste anumite principii ori să încălcaţi anumite reguli (pe româneşte, şpagă). Cum ajunge un cadou menit să te bucure un cadou nedorit? În opinia mea, asta se întâmplă atunci când cel care ţi-l oferă nu te cunoaşte suficient de bine. Sunt şi cazuri în care respectivul are un simţ al umorului deviant de «bine» dezvoltat şi atunci în spirit «de glumă» îţi oferă în dar cele mai tâmpite lucruri posibile.

De la prezervative la sticle de băutură pe care se aşteaptă să le bea împreună cu tine, la cadouri morbide precum coroane pe care scrie la mulţi ani, buchete de flori cu 2 fire sau mai ştiu eu ce alte prostii de genul ăsta. Există şi dinăştia, credeţi-mă pe cuvânt când vă spun. Nu de alta, dar am fost pus de câteva ori în situaţia de a sta la aceiaşi masă cu ei şi când am văzut ce le debitează mintea , m-am retras.

N-am reuşit să aflu încă din codul bunelor maniere care sunt cadourile perfecte pentru anumite ocazii şi nici din experienţa proprie nu pot da prea multe detalii. În plus, consider că un cadou este ceva personal, care ţine de relaţia ta cu persoana respectivă. Păi cum ar fi să-i duc eu cadou lu’ tata o păpuşă gonflabilă sau vreunui profesor (în special ălora cu care nu mă înţeleg bine) nu ştiu ce pix care curentează. Ah, în spirit de glumă, mai merge. Dar să te duci la o petrecere cu burta goală şi cu un căcat de genul ăsta pregătit, să fim serioşi: deja întreci orice măsură.