Pentru bunul si sfantul dumnezeu, nu incepe cu clisee. Detaseaza-te !
Zic cel mai bun pentru ca e formulat de experienta si nu copiat de pe mai stiu eu ce siteuri sau carticele. Nu tin cu dintii nici ca sunt primul care vine cu ideea asta insa cred in ea mai mult decat in orice alta regula sau sfat si asta pentru ca m-a invatat tot ce stiu pana acum si tot ce va sa vie sta tot la baza ei.
Toti cei care se pricep cat de cat la fotografie se apuca sa raspandeasca toate sfaturile copiate din alte parti la ei pe blog sau si mai mult sa publice carti cu aceleasi si acelasi materiale.
Treaba e foarte simpla. Iti place sa admiri o fotografie? Iti place sa faci o fotografie? Ai o urma de simti estetic? Daca raspunsul e pozitiv tot ce trebuie sa faci este sa iei aparatul si sa incepi sa faci fotografii. Fara reguli, fara asa da asa nu, doar sa faci fotografii.
Pozeaza tot ceea ce iti place sa vezi cu ochiul liber si trezeste in tine emotie. Apoi seara descarca-le in computer si treci prin ele. Pastreaza-le pe cele care iti plac si sterge-le pe cele nefolosibile din punct de vedere tehnic. Nu stii ce inseamna nefolosibil din punct de verede tehnic, nici nu conteaza.
Trebuie doar sa le pastrezi pe cele care iti plac. Priveste fiecare poza in parte si gandeste-te care ar fi un singur lucru pe care l-ai schimba si fotografia ar fi cu mult mai buna. Unul singur. Iar data viitoare cand fotografiezi o situatie asemanatoare adu-ti aminte si tine cont.
Urmatoarea fotografie va fi mai buna decat precedenta si mai putin buna decat cea care asteapta sa vina. Si despre asta e vorba, sa inveti singur, sa vrei sa inveti, sa nu te limitezi in sfaturi si pareri formulate de altii. Fa poze proaste, priveste-le, vezi de ce sunt proaste.
Nu, nu va dura zeci de ani sa detii informatii pe care puteai sa le citesti undeva. Cel mai greu e sa inveti faptul ca tu esti cel mai aprig critic pentru munca ta si ca procesul e mai important decat rezultatul.
Cand ai inteles cum sta treaba cere si sfaturi, e natural, face parte din procesul de a invata, vezi ce se leaga si ce nu cu ce ai invatat tu pe teren.
In aceeasi masura ofera sfaturi celorlalti, tehnici pe care le-ai deprins in luni, poate ani de zile rezuma-le si transmite-le mai departe oricui vrea sa le asimileze, se vor intoarce la timpul potrivit, nu fi avar si pretinde genti de bani pentru timpul irosit invatand, ai facut-o pentru tine in primul rand.
Fa poze constant, mereu va fi o fotografie mai buna care asteapta la colt.