Filmul face parte din seria SF-urilor inspirate din istorie, numai că îndrăzneşte mai mult şi merge mai departe decât au mers până în momentul de faţă producţiile cinematografice. Dacă până acum filmele de genul ăsta au mers până în vremea Elenei din Troia sau a lui Caesar, acesta păşeşte în necunoscutul celor 10.000 de ani înaintea erei noastre.
Ice Age, animaţia care a făcut furori a mai abordat această temă, însă într-un mod comic, tipic producţiilor de acel gen. 10.000 BC este o poveste de dragoste în esenţă, dar alături de care se îmbină pe parcursul o oră şi 45 de minute lupte între triburi preistorice, scene de vânătoare de mamuţi şi nu de puţine ori lecţii de viaţă subtil introduse în replicile personajelor aparent înapoiate.
Povestea începe o dată cu plecarea unuia dintre membrii unui trib de vânători, peste munţi, care atrage de la sine o înşiruire de întâmplări. Fiul acestuia, este marginalizat de restul semenilor, deoarece este învinuit pentru greşelile tatălui său. Acesta însă se ataşează de „copilul cu ochii albaştri”, deoarece aveau în comun faptul că „erau singuri”. Promisiunile făcute sub cerul înstelat la o vârstă fragedă îşi pun amprenta asupra celor doi protagonişti ţinându-i alături unul de celălalt de-alungul vieţii şi dându-le putere să treacă peste tot felul de încercări: sclavie, muncă silnică, primejdiile vieţii preistorice.
Filmul face parte din categoria celor care se încheie frumos şi care nu te lasă prea mult pe gânduri. Personal, îl recomand să fie văzut într-o companie plăcută, familiară, fiind potrivit pentru zilele libere când aveţi poftă de-un film care să nu necesite prea mult efort pentru a-l înţelege. De asemenea, exemplele de loialitate şi încredere pot fi o lecţie bună pentru mulţi dintre noi.